Consells per a una bona practica del excursionisme

Estàs a

Compartir en   Whatsapp compartir Facebook compartir Twitter compartir Twitter compartir


CONSELLS PER A UNA BONA PRÀCTICA DEL SENDERISME  I L'EXCURSIONISME

 DOCUMENT EN PDF

El senderisme en qualsevol de les seves múltiples modalitats: marxes, acampades, excursions, torrents, etc.  és una activitat ludico-esportiva i gratificadora ja que es practica en contacte amb la natura, però no per això l'excursionista està exempt de riscos.

-  Per tal que practiquis la teva modalitat excursionista amb tota seguretat, i més ara que molts de vosaltres prepareu la propera sortida fora de Mallorca, el GEM et recomana llegir amb atenció les següents normes bàsiques per evitar els accidents de muntanya: Per Per tal que practiquis la teva modalitat excursionista AMB tota Seguretat, i més ara que molts de vosaltres prepareu la propera Sortida fora de Mallorca, el GEM et Recomana llegir AMB atenció els Següents normes Bàsiques per evitar Els accidents de muntanya: que la pràctica d'aquest esport sigui el més segur possible i això et permeti gaudir en les teves sortides de tots els seus aspectes, com poden ser, contacte amb la natura, contemplació de paisatges, conèixer les formes de vida i explotació que en anys no tan llunyans (segle XX ) es realitzava a la nostra Illa, etc., ens permetem relacionar alguns consells dictats per l'experiència de molts excursionistes:

1)No emprenguis cap activitat de muntanya que no estigui al teu abast (rendiment físic, experiència, tècnica i coneixement de la zona) .  No emprenguis cap activitat de muntanya per a la qual no estiguis degudament preparat físicament No emprenguis cap activitat de muntanya que no estigui al teu abast (Rendiment Físic, experiència, tècnica i Activitats assignades de la zona).

-  Planifica la teva sortida, informat damunt la mateixa amb ressenyes, bibliografia, mapes o  informacions fidedignes.

-  Planifica els punts d'avituallament d'aigua.

-  Porta la cartografía adequada i una brúixola.

-  Informa't de la meteorologia que s'acosta per als dies que tens previst fer l'excursió.

- Sol·licita, si és possible, autorització als propietaris de les finques privades que tinguis previst transitar.

- En cas de mal temps o boira, inicia una prudent retirada. En En cas de mal temps o boira, inicia una Prudent retirada. cas de mal temps o boira, inicia una prudent retirada.

No "paguis la novatada" d'omplir la motxilla de coses inútils. No "paguis la novatada" d'omplir la motxilla de coses inútils. -No "paguis la novatada" d'omplir la motxilla de coses inútils.

-  Fes servir indumentària còmoda, adequada a l'època de l'any i activitat que vagis a realitzar.

- Porta el telefon mòbil carregat

2) Per regla general, no surtis del camí o sender i segueix les fites i marques tradicionals i evita les dreceres, gaudeix del paisatge, respectant les plantes i els animals, si passeu per unes cases, fer el mínim de soroll i si hi ha els seus propietaris, saludar, demanar-los permís i informar de la vostra ruta.              

3)  Feu cas de les indicacions que trobeu, si una barrera està tancada, deixeu-la tancada, aneu amb compte amb les reixetes, filats i parets de partió. Les  possibles destrosses o trencaments que es facin, ho són en la propietat d'algú i aquesta persona no li agradarà el que ha passat (penseu que vosaltres fóssiu els propietaris, us agradaria?

Eviteu portar cans al entorn natural, i si algún cop ho feis, portaulos sempre fermats, poden molestar o atacar els ramats que pasturen per les finques.

4)  Si en algun moment et sents perdut, actua de la següent manera:

a)  Intenta desfer el camí realitzat fins aquell moment.

b) Si no ho aconsegueixes, intenta arribar a algun punt característic (una elevació, una construcció, una clariana al bosc, etc.) que et pugui donar nous punts de referència per trobar el camí perdut Si no ho aconsegueixes, intenta arribar a algun punt característic (una Elevació, una construcció, una clariana al bosc, etc.) que et Pugui donar nous punts de referència per TROBAR al camí perdut Si no ho aconsegueixes, intenta arribar a algun punt singular que recordes haver passat (restes d'una construcció, un clar en el bosc, etc.) els quals et puguin ajudar a trobar el camí perdut.

5) No vulguis ser un solitari (com a mínim dues / tres persones) i deixa sempre dit a algun familiar o amic de la ruta que vas a recórrer, quin tipus d'excursió i l'hora que tens previst tornar.

6) No t'acostis excessivament als llocs amb perills objectius (penya-segats, avencs, coves, etc.), I més amb temps inestable.

7) Convé portar a la motxilla una petita farmaciola de primers auxilis i una manta tèrmica.

8) En cas d'accident, intenta aturar les hemorràgies de les ferides exteriors, ajeu el ferit a terra, embolica'l amb la manta tèrmica i surt a avisar el socors de muntanya En En cas d'Accident, intenta aturar els hemorràgies de les Ferides exteriors, ajeu el ferit a terra, embolica'l Amb la manta tèrmica i surt a avisar el socors de muntanya cas d'accident:

a)  Estabilitzar al ferit.

b) Si es possible deixar-lo en una zona segura.

c) Abrigar a la persona ferida per que no entri en  hipotèrmia.

d) Si no hi ha cobertura al lloc de l'accident, cerca el lloc mes proper que ni hi hagi i avisa al 112. No marxis del lloc i espera que els serveis de rescat se posin en contacte amb tu per poder donar les explicacions necessàries i així agilitzar el rescat.

9) Tenir una cobertura d'assegurança adequada a l'activitat que es desenvolupa, lo  millor es està federat.

10)  A la muntanya, la responsabilitat és de cada persona i no es pot responsabilitzar els altres de les pràctiques individuals ni de participar en una activitat per a la qual no s'està capacitat. Es el lloc on practicar el nostre esport, ens toca cuidar-la i mantenir-la.

 

 MATERIAL NECESSARI PER A UN BON EXCURSIONISTA

 El material a portar pot variar depenent de l'activitat a realitzar i de l'època del any

Aquest es un recull bàsic del mateix.

-     Calçat adequat per muntanya botes per protegir els turmells (molt adequades a l'Hivern o si se porta gran pes a la motxilla o sabates de trekking

 -       Mitjons adequats tipus  coolmax o similars

-       Pantalons, llargs a l'hivern, curts a la primavera - estiu

-       Camisa o samarretes, folre polar o tallavents

-       Capa impermeable 

-       Barret per al fred, gorra pel sol.

-       Guants, bufanda o similar, per als dies freds.

-       Motxilla, adaptada a l'equip que hem de transportar i en funció del pes corporal de l'excursionista.

-      Farmaciola amb material de primers auxilis, (tiretes, benes, iode, manta tèrmica etc.), no donar mai medicaments a terceres persones (poden ser al·lergics)

-      Bastó de muntanya, telescòpic, o d'una sola peça.

-      Cantimplora o ampolles d'aigua.

-      Tassó  de metall  o plàstic.

-     Alimentació, la qual s'estimi oportuna per a cada persona. A tenir  en compte que no es pot encendre foc a la muntanya.

-      Bosses de plàstic, per recollir les escombraries i restes produïdes, i fer-los fora posteriorment en un contenidor.